2021. április 13. 10:29 - P. Peti

Olivás ciabatta

Kívül ropogós, belül könnyű, puha olasz kenyér.

Hozzávalók: ( 2 db kenyérhez)

- 35 dkg liszt
- 2, 5 dl víz
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- pár szem fekete olivabogyó

----------------------------------------------------------------

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a langyos, cukrozott vízben felfuttatott élesztőt, majd fakanál segítségével jól összekeverjük. Egy nokedli állagú, ragacsos tésztát kapunk, amit kelesztő tálban, vagy egy edényben, fóliával lefedve, 2 órán át meleg helyen pihentetünk.

Ezután a tészta tetejére szórjuk a bazsalikomot, az oregánót és óvatosan, vizes kézzel, hogy ne ragadjon a tészta a kezünkhöz, először 3 és 9 óránál két kézzel, ujjaink segítségével megemeljük a tésztát, majd visszaengedjük a tálba, majd ugyanígy 6 és 12 óránál is. Ezután újra lefedjük a tésztát és fél órát pihentetjük.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
Ha ez megvolt, bőven lisztezett felületre kifordítjuk a tésztát (ne ijedjünk meg a tészta állagától, továbbra is lágy marad) és a tetejét is bőven belisztezzük.

Óvatosan, a buborékokat nem kinyomva,  téglalap alakúra, kb. egy centis vastagságúra ujjainkkal kihúzgáljuk és a félbevágott olivabogyókat a tésztába nyomkodjuk, majd óvatosan feltekerjük. Ezután a tésztát kettévágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire beletesszük és ha igényli, még óvatosan formázhatunk rajta. Letakarjuk és 45 percig pihentetjük.

Egy hőálló edénybe egy kis vizet öntünk, amit berakunk a sütőbe, 230 fokra felmelegítünk, majd  betesszük a kenyereket.
10 percig így sütjük, majd a vizet kivéve és 210 fokra visszaállítva a sütőt készre sütjük a kenyerünket.

Jó étvágyat kívánok!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mert-enni-jo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716499606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása