2021. május 19. 13:11 - P. Peti

Hachapuri

Kaukázusi túrám során kóstoltam meg először ezt a végtelenül egyszerű, de annál finomabb ételt, amit simán nevezhetünk a grúzok pizzájának.

Hozzávalók: (2 db nagy méretű hachapurihoz)

- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 egész tojás
- 0,5 dl étolaj

Töltelék:

- grúz sajt hiányában, kb. 20 dkg trappista, vagy egyéb, más sajt
- 12,5 dkg juhtúró
- 2 tojás
. 5 dkg vaj
.............................................................................................

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt és hozzáadjuk az átszitált, sóval elkevert liszthez, ezután a tojást és az olajat. Jól kidolgozzuk a tésztát, letakarjuk és bő egy órát pihentetjük.
Amikor megkelt a tészta, olajos kézzel megfelezzük, majd a bőven meglisztezett nyújtótáblára tesszük és ujjainkkal elkezdjük csónak alakúra formázni.
A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a juhtúróval, majd a tészta széleitől kb. 2 cm-re körbe szórjuk a töltelékkel és a tészta szélét ráhajtjuk és kicsit lenyomkodjuk. A maradék tölteléket az immár csónak alakú tészta közepére szórjuk és letakarva kb. 15 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőben 210 fokon kb. 15 percet sütjük, majd közepére egy egész tojást ütünk és készre sütjük a tésztát.
Fogyasztás előtt, még melegen a vajat is a tetejére tesszük.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!
2021. április 29. 11:49 - P. Peti

Mentás eper lekvár és szörp

Itt a tavasz csodagyümölcse, a kalóriában szegény, C-vitaminban gazdag, finom eper.

Hozzávalók:

- 3,5 kg érett eper
- 35 dkg kristálycukor (ízlés szerint, lehet több)
- kb. 4 db citrom
- friss menta levél

......................................................................................

Az eprekről leszedjük a zöld leveleket és jó alaposan megmossuk a szemeket. A nagyobb darabokat kettévághatjuk és egy tálba tesszük őket.
Gumikesztyűt húzunk a kezünkre és két maréknyi cukorral jól átnyomkodjuk az epreket és kicsit hagyjuk pihenni, amíg megengedi a levét.
Addig egy nagy edény aljába egy összehajtott konyharuhát teszünk, vizet engedünk és kiforraljuk a üvegeket. (Ha csatos üvegeket használunk, forralás előtt a gumitömítőket levesszük és csak az utolsó egy percre rakjuk a forró vízbe. A konyharuha azért szükséges az edény aljára, hogy ne közvetlenül érintkezzen az üveg a hővel, mert szétdurran.)
A becukrozott epreket leszűrjük, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a maradék cukrot, belecsavarjuk a fél citrom levét és takarék lángon, hogy le ne égjen, elkezdjük főzni.
Közben a eper levét ízlés szerint becukrozzuk, a maradék citrom levét belecsavarjuk, egy csipetnyi tartósítószert adunk hozzá és addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Ezután csatos üvegekbe öntjük.
A lekvárunkat addig főzzük, amíg sűrű nem lesz, amit úgy ellenőrzünk, hogy egy evőkanállal szedünk egy tányérra és megvárjuk, míg kihűl. Ha nem túl folyós, akkor készen is van.
Üvegekbe tesszük, tetejükre egy.egy jól megmosott, friss mentalevelet teszünk és forrón lefedjük és már mehetnek is a spájz polcaira.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!
2021. április 26. 19:40 - P. Peti

Vajas kifli

Egyszerű, viszonylag gyors és nagyon finom. Egy bögre kakaóval, vagy egy pohár tejjel, puha vajjal, lekvárral megkenve kitűnő reggeli, vagy uzsonna.

Hozzávalók: (8 db kiflihez)

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3,5 dl tej
- 5 dkg vaj, vagy margarin
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
.........................................................

Az lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a puha vajat, vagy margarin, a langyos tejben felfuttatott élesztőt és jól kidolgozzuk a tésztát. Lefedjük és egy órát pihentetjük.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára kifordítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk és bucikat formázunk belőle. Egyesével kinyújtjuk a bucikat háromszög formára és a hosszabb végéről feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva fél órát pihentetjük, majd langyos tejjel lekenjük és 200 fokos sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!
2021. április 13. 10:29 - P. Peti

Olivás ciabatta

Kívül ropogós, belül könnyű, puha olasz kenyér.

Hozzávalók: ( 2 db kenyérhez)

- 35 dkg liszt
- 2, 5 dl víz
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- pár szem fekete olivabogyó

----------------------------------------------------------------

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a langyos, cukrozott vízben felfuttatott élesztőt, majd fakanál segítségével jól összekeverjük. Egy nokedli állagú, ragacsos tésztát kapunk, amit kelesztő tálban, vagy egy edényben, fóliával lefedve, 2 órán át meleg helyen pihentetünk.

Ezután a tészta tetejére szórjuk a bazsalikomot, az oregánót és óvatosan, vizes kézzel, hogy ne ragadjon a tészta a kezünkhöz, először 3 és 9 óránál két kézzel, ujjaink segítségével megemeljük a tésztát, majd visszaengedjük a tálba, majd ugyanígy 6 és 12 óránál is. Ezután újra lefedjük a tésztát és fél órát pihentetjük.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
Ha ez megvolt, bőven lisztezett felületre kifordítjuk a tésztát (ne ijedjünk meg a tészta állagától, továbbra is lágy marad) és a tetejét is bőven belisztezzük.

Óvatosan, a buborékokat nem kinyomva,  téglalap alakúra, kb. egy centis vastagságúra ujjainkkal kihúzgáljuk és a félbevágott olivabogyókat a tésztába nyomkodjuk, majd óvatosan feltekerjük. Ezután a tésztát kettévágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire beletesszük és ha igényli, még óvatosan formázhatunk rajta. Letakarjuk és 45 percig pihentetjük.

Egy hőálló edénybe egy kis vizet öntünk, amit berakunk a sütőbe, 230 fokra felmelegítünk, majd  betesszük a kenyereket.
10 percig így sütjük, majd a vizet kivéve és 210 fokra visszaállítva a sütőt készre sütjük a kenyerünket.

Jó étvágyat kívánok!

 

Szólj hozzá!
2021. április 12. 12:52 - P. Peti

Sörkifli

Egyszerűen tökéletes sörkorcsolya :)

Hozzávalók:

- 70 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 2 dl kefír
- 1 dl étolaj

Lekenéshez:

- 1 tojás
- 2 teáskanál só
- 25 dkg margarin
- sajt

...........................................................................

Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojásokat, a kefírt, az olajat és a langyos, cukrozott tejben felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk.
A jól kidolgozott tésztát letakarjuk, bő egy órán át kelesztjük, majd 12 részre osztjuk és kb. 30 cm-es köröket nyújtunk belőlük. 6 tészta korongot megkenjük a sóval elkevert puha margarinnal és a megmaradt 6 korongot külön-külön a másik 6 korongra illesztjük.
Az összepárosított korongokat 16 részre vágjuk és a háromszögeket a hosszabbik végétől kezdve feltekerjük.
A kifliket tojással lekenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!
2021. április 09. 11:42 - P. Peti

Túrós omlós

Rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető sütemény. Omlós, puha tészta, lágy, krémes túrótöltelékkel.

Hozzávalók: (25x25 cm-es tepsihez)

Tészta:

- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál zsír
- 1 egész tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
- késhegynyi só

Töltelék:

- 50 dkg félzsíros túró
- ízlés szerint porcukor
- 1 csomag vaníliacukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 egész tojás
- 2 csapott evőkanál búzadara
- 2 evőkanál tejföl

.....................................................................

Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, sütőport, zsírt, tojást, tejfölt és jól összegyúrjuk a tésztát. Addig pihentetjük csak, amíg a tölteléket elkészítjük.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojást, citrom levét és reszelt héját, porcukrot, vaníliacukrot, tejfölt, búzadarát és jól összekeverjük.

A tésztát kétfelé osztjuk és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az egyik felét a tepsi aljára tesszük és erre rakjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét. Tetejét felvert tojással lekenjük és villával több helyen megszúrjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük. Ha kihűlt, a tetejét porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!
2021. április 09. 11:40 - P. Peti

Túrógombóc

Habkönnyű gombócok finom morzsában, szaftos, cukrozott tejföllel.

Hozzávalók:

- 50 dkg félzsíros, vagy zsíros túró
- 2 egész tojás
- 1 citrom héja és leve
- 2 evőkanál porcukor
- 7-8 dkg búzadara
- késhegynyi só
- kb. 15.20 dkg zsemlemorzsa és 2 evőkanál cukor a hempergetéshez :)

Öntet: (ízlés szerint)

- tejföl
- vaníliacukor
.....................................................................

A tojásokat felverjük és ráöntjük a túróra, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a citrom levét, reszelt héját és a búzadarát, majd kézzel jól összegyúrjuk. Ezután a masszát lefedjük és minimum 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a búzadarának legyen ideje megdagadni.
Közben a zsemlemorzsát kevés olajon, a kristálycukorral, állandóan kevergetve, aranybarnára pirítjuk. Ha kész, vizes kézzel (hogy ne ragadjon a massza a kezünkhöz) tetszőleges gombócokat formázunk a masszából és bő, gyöngyöző (nem lobogó) forró vízbe tesszük a gombócokat.
Amikor feljöttek a gombócok a víz tetejére, onnan számítva még kb. 2 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük és egyből a pirított zsemlemorzsában meghempergetjük.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk és ízlés szerint, cukrozott tejföllel meglocsoljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!
2021. április 09. 11:40 - P. Peti

Házi, snidlinges krémsajt

Végtelenül egyszerű, gyors és krémes. Tökéletesen harmonizál pirítóssal, vagy friss, puha kenyérrel egyaránt.

Hozzávalók:

- 1 liter 3,6%-os friss tej
- 4 dl minimum 22%-os főzőtejszín
- 1 db citrom leve
- sóval és apróra vágott snidlinggel ízesítjük

...........................................................

A tejet egy edényben forráspontig hevítünk, majd a tűzről levéve, hozzákeverjük a tejszínt és belecsavarjuk a citrom levét. Addig kevergetjük, amíg kicsapódik az alvadék (apró, pici túrószerű darabok lesznek benne). Ha kihűlt, egy szűrőbe, egy jól áteresztő konyharuhát teszünk és addig csöpögtetjük, amíg egy lágy, krémes állagú sajtot nem kapunk. Ezután ízlés szerint sózzuk és apróra vágott snidlinggel ízesítjük.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!
2021. április 09. 11:39 - P. Peti

Almás krémes

Piskótatészta, vastag almaréteggel, habkönnyű vaníliás krémmel és puha csokival.

Hozzávalók:

Tészta:

- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál kristálycukor
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 4-5 db alma

Krém:

- 2 csomag vaníliapuding
- 6 dl tej
- 15 dkg kristálycukor
- 20 dkg vaj, vagy margarin

Csokimáz:

- 1 tábla (100 g) tortabevonó étcsoki
- 4 evőkanál étolaj

...................................................................

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy kerek tortaforma, vagy tepsi alját kibélelünk alufóliával és az almaszeleteket erre fektetjük.
A tojásokat külön választjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a sárgáját is, amit jól kikeverünk. Ezután szűrőn keresztül fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet: Egy nagyobb fakanállal, határozott mozdulatokkal, de úgy, hogy ne törjön a hab összekeverjük a tésztát, amit kettéválasztunk és egyik részébe a kakaóport szűrőn keresztül hozzáadjuk és elkeverjük. Ezt a kakaós masszát a tepsiben, vagy tortaformában lévő almára öntjük, majd a tészta másik felét is ráöntjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük.
Ha kihűlt a tészta, a tepsiből, vagy formából kifordítjuk és az alufóliát leszedjük az almás tésztáról.

A krémhez a pudingport a cukorra és a tejjel sűrűre főzzük és kihűtjük. A vajat, vagy margarin géppel habosra keverjük és a kihűlt pudinghoz adjuk és tovább keverjük, amíg jó habos lesz. A krémet a tészta almás felére kenjük és az olajjal elkevert olvasztott csokival leöntjük.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!
2021. április 09. 11:37 - P. Peti

Házi joghurt

Fantasztikusan krémes, tökéletes reggeli müzlivel, friss, vagy asztalt gyümölcsökkel...

Hozzávalók: (kb. 1 liter joghurthoz)

- 3 liter 3,6 %-os  friss tej (legjobb a házi tej)
- 1 kis doboz 3,6 %-os natúr joghurt

..................................................................

A tejet egy edényben folyamatos kevergetés mellett felhevítjük (kb. 90 fokosra), de nem forraljuk fel! A joghurtot egy kis hideg tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a felmelegített tejhez és összekeverjük. Fedővel lefedjük és egy nagyobb műanyag szatyorba, vagy zsákba beletesszük és csomót kötünk rá, hogy ne szökjön ki a hő. Ezután többször összehajtott pokrócba jól bebugyoláljuk és kb. 10-12 órát így hagyjuk. (Javaslom, hogy ezt este csináljuk és reggelre kész a joghurt)


Ha letelt az idő, kicsomagoljuk az edényt és egy szűrőbe tett jól áteresztő konyharuhába tesszük a még savós joghurtot. A szűrő alá teszünk egy edényt, amivel a lecsepegő savót fel tudjuk fogni, amit akár sütéshez, főzéshez később fel tudunk használni, vagy meg tudunk inni. A joghurtunkat kb. 2-3 óráig hűtőben hagyjuk csöpögni. Közben rá-rá nézünk és ha elérte a számunkra ideális krémes állagot, akkor kanállal egy jól zárható edénybe kiszedjük és hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása