2021. április 09. 11:36 - P. Peti

Aranygaluska

Puha, diós kalácstészta vanília öntettel.

Hozzávalók:

Tészta:

- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
- 2 db tojássárgája
- kb. 2,5 dl langyos tej
A kiszaggatott tésztát mártogatni 15 dkg olvasztott margarinba és 15 dkg kristálycukorral elkevert kb. 25 dkg darált dióba.

Vanília sodó:

- 1 tasak vanília pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 dl tej
- 2 dl főzőtejszín

-----------------------------------------------------------------------------

A langyos, cukrozott (1 teáskanál kristálycukor) tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, porcukrot, tojássárgáját, olvasztott vajat, vagy margarint és a felfuttatott élesztőt, majd jól bedagasztjuk a tésztát. Minimum egy órát langyos helyen kelesztő, vagy bármilyen tálban fóliával, vagy konyharuhával lefedve kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd az olvasztott margarinban és a cukrozott dióban meghempergetjük. Kivajazott tepsibe, vagy csatos tortaformába egymás mellé fektetjük a diós korongokat. Letakarjuk és még kelesztjük kb. 20 percet, majd 180 fokos sütőben, kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

A vanília sodóhoz a pudingport a cukorral és a tejjel csomómentesre keverünk és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a tejszínt. Ha nagyon sűrű, pici tejjel lehet hígítani.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mert-enni-jo.blog.hu/api/trackback/id/tr8216495442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása