Puha, könnyű, nem csak farsangi édesség.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 2 egész tojás
- 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
- késhegynyi só
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál rum, vagy rumaroma
------------------------------------------------------------------------------
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, rumot, vagy rumaromát, tojást, a cukrozott tejben felfuttatott élesztőt és egy fakanál segítségével dagasztani kezdjük a tésztát. Amikor egyneművé vált, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, vagy margarint és tovább dagasztjuk, amíg sima nem lesz és nem kezd hólyagosodni a tészta. (Egy lágyabb tésztát kell, hogy kapjunk.)
Ezután óvatosan, egy jól kilisztezett tálba átfordítjuk, letakarjuk és kb. egy órát kelesztjük. Amikor duplájára nőtt a tészta, jól belisztezett deszkára kifordítjuk, tetejét is meglisztezzük és óvatosan, kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és pohárral kiszaggatjuk.
Mielőtt beletesszük a bő, jól felmelegített olajba, a fánkok közepére hüvelykujjunkkal kis mélyedést nyomunk. (Ezekbe a mélyedésekbe kerül majd bele a töltelék) Mindkét oldalát világosbarnára sütjük.
Ha kisültek, lekvárral, pudinggal, csokival, porcukorral megszórva fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánok! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.