2021. április 09. 11:25 - P. Peti

Szalagos fánk

Puha, könnyű, nem csak farsangi édesség.

Hozzávalók:

Tészta:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 2,5 dl  langyos tej
- 2 egész tojás
- 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
- késhegynyi só
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál rum, vagy rumaroma

------------------------------------------------------------------------------

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, rumot, vagy rumaromát, tojást, a cukrozott tejben felfuttatott élesztőt és egy fakanál segítségével dagasztani kezdjük a tésztát. Amikor egyneművé vált, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, vagy margarint és tovább dagasztjuk, amíg sima nem lesz és nem kezd hólyagosodni a tészta. (Egy lágyabb tésztát kell, hogy kapjunk.)
Ezután óvatosan, egy jól kilisztezett tálba átfordítjuk, letakarjuk és kb. egy órát kelesztjük. Amikor duplájára nőtt a tészta, jól belisztezett deszkára kifordítjuk, tetejét is meglisztezzük és óvatosan, kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és pohárral kiszaggatjuk.
Mielőtt beletesszük a bő, jól felmelegített olajba, a fánkok közepére hüvelykujjunkkal kis mélyedést nyomunk. (Ezekbe a mélyedésekbe kerül majd bele a töltelék) Mindkét oldalát világosbarnára sütjük.
Ha kisültek, lekvárral, pudinggal, csokival, porcukorral megszórva fogyasztjuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mert-enni-jo.blog.hu/api/trackback/id/tr6416495426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása