2021. április 29. 11:49 - P. Peti

Mentás eper lekvár és szörp

Itt a tavasz csodagyümölcse, a kalóriában szegény, C-vitaminban gazdag, finom eper.

Hozzávalók:

- 3,5 kg érett eper
- 35 dkg kristálycukor (ízlés szerint, lehet több)
- kb. 4 db citrom
- friss menta levél

......................................................................................

Az eprekről leszedjük a zöld leveleket és jó alaposan megmossuk a szemeket. A nagyobb darabokat kettévághatjuk és egy tálba tesszük őket.
Gumikesztyűt húzunk a kezünkre és két maréknyi cukorral jól átnyomkodjuk az epreket és kicsit hagyjuk pihenni, amíg megengedi a levét.
Addig egy nagy edény aljába egy összehajtott konyharuhát teszünk, vizet engedünk és kiforraljuk a üvegeket. (Ha csatos üvegeket használunk, forralás előtt a gumitömítőket levesszük és csak az utolsó egy percre rakjuk a forró vízbe. A konyharuha azért szükséges az edény aljára, hogy ne közvetlenül érintkezzen az üveg a hővel, mert szétdurran.)
A becukrozott epreket leszűrjük, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a maradék cukrot, belecsavarjuk a fél citrom levét és takarék lángon, hogy le ne égjen, elkezdjük főzni.
Közben a eper levét ízlés szerint becukrozzuk, a maradék citrom levét belecsavarjuk, egy csipetnyi tartósítószert adunk hozzá és addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Ezután csatos üvegekbe öntjük.
A lekvárunkat addig főzzük, amíg sűrű nem lesz, amit úgy ellenőrzünk, hogy egy evőkanállal szedünk egy tányérra és megvárjuk, míg kihűl. Ha nem túl folyós, akkor készen is van.
Üvegekbe tesszük, tetejükre egy.egy jól megmosott, friss mentalevelet teszünk és forrón lefedjük és már mehetnek is a spájz polcaira.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mert-enni-jo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716516750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása